9月 26, 2023
悩めるワイン業界人(と未来のワイン業界人)におくる「THEワインキャリア」の今回は、海を渡って、イギリスで活躍する2009年の英国ソムリエ・オブ・ザ・イヤーにして、マスターソムリエのLaura Rhys(以下、ローラ)さんにお話をうかがいました。
「この世は舞台、人はみな役者だ」
とは、シェイクスピア『お気に召すまま』の一節ですが、ローラさんのお話を聞いていると素敵な物語を聴いているようでした。
昔々…とは始まりませんが、イギリス生まれのローラさんの飲食業界との出会いは高校生のアルバイトまでさかのぼります。
レストランでバイトをする中で、食や人との繋がりや活き活きとした雰囲気に面白さを見出したローラさんは、法学部からホスピタリティを勉強するため進学先を変えてしまいます。
最初はあくまで「レストラン」や「ホスピタリティ」であった関心ごとは、たまたま大学でカリキュラムのあったWSETの授業を受けるうちに「ワイン」へと変化していきました。
当時はまだまだWSETも広く知られている資格ではなかったものの、深いワインの世界に次第にのめりこんでいったと語ります。
大学生活のかたわら、ワインショップやレストランでのバイトをしながら、WSETもLEVEL3まで取得し、無事卒業します。
大学を卒業して、ローラさんが自身の活躍の舞台に選んだのは、ウィンチェスターにあったHotel du Vin(オテル・デュ・ヴァン)でした。
オテル・デュ・ヴァン時代の話に入る前に、ホテル・デュ・ヴァンの共同創業者でもあったGerard Basset(ジェラール・バッセ)氏について簡単にご説明させていただきます。
フランス人のジェラール・バッセ氏は20歳の頃にソムリエを志し、シェフとして料理も学びながらソムリエとして、マスターソムリエ、マスター・オブ・ワイン、世界最優秀ソムリエなどのタイトルを総なめにしたワイン界の偉人です。2019年惜しくも逝去されましたが、日本でもその影響力は大きく大橋MWなどとも親交がありました。
時計の針を戻しましょう。
オテル・デュ・ヴァンに入ったローラさんは最初、ソムリエ見習いであるコミソムリエからスタートします。
「ジェラールの存在は言うまでもないですが、当時のオテル・デュ・ヴァンのスタッフはチームワークも素晴らしく、お互いがお互いを高め合う、そんな雰囲気に溢れていました。」
特に、ローラさんの上司にあたるClaire Thevenot(クレール・タヴノー)さんは当時、英国最優秀ソムリエとマスターソムリエのタイトルをめざして日々研鑽を積んでいました。
「そもそも女性のソムリエが少なかった当時、クレールのようなロールモデルが身近にいてくれたことは大きな幸運でした。」
ローラさんは述懐します。
実際、当時はまだ女性のソムリエは珍しくお客さんからワインのプロフェッショナルとして認めてもらうのは大変だったそうです。
その後、2007年にジェラール・バッセ氏が新たにHotel TerraVina(ホテルテラヴィーナ)を開業し、ローラさんはヘッドソムリエとして異動します。
オテル・デュ・ヴァンのカルチャーをそのままに、スタッフ同士で書籍などを通じてインプットした情報を共有しあい、自分達で地図を作ったりしていたそうです。
ともに高め合える仲間の甲斐もあり、2009年には英国ソムリエ・オブ・イヤーに輝き、2010年にはマスターソムリエを取得します。
二つのタイトルは、ローラさんにこれまででは手の届かなかった仕事をもたらし、まだまだ男性の多かったソムリエという仕事における自信を持てたと言います。
2012年にはワインコンサルティングの仕事もするようになり、2013年までホテルテラヴィーナで経験を積みます。
ホテル・デュ・ヴァン時代にイングリッシュ・ワインに出会い、ホテル・テラ・ヴィーナでは初めての英国ワインのリストを作成。ホテルテラヴィーナの後は、ロンドンの星付きレストラン、ラ・トランペットでソムリエとして働きます。
もっとイギリスワインに近づいた仕事をしたいと思っていた頃に出会ったのが、ガズボーン・エステイトでした。
当時は創業者を含めた小さなチームで回っていたそうですが、その情熱は常に完璧を目指すソムリエとしてのありかたにも通じるところがありました。
「毎日数多くのワイン(リストには約1,000種ものワインが)を扱う現場から、たった一つの生産者と働くというのは、大きな変化でした。しかし、グローバルアンバサダーとして世界中にガズボーンとイギリスワインの新しい魅力を伝えていくという仕事はまさにソムリエとして自分がこれまでやってきたことでもあります。なによりガズボーンのチームに入れば、さらに成長できると思えたのが決めてでした。ワイン産地としての英国に、ガズボーンのような一流の造り手と共により深く飛び込んでいけるということにもワクワクしていました。」
実際に、ローラさんはグローバルアンバサダーとしての仕事をこなしつつ、アッサンブラージュの際にはブレンド比率やドサージュの量を決め、作ってから販売していくまでの全ての工程を見ることができ非常に勉強になっているとのことでした。
さてローラさんのキャリアの秘訣はどこにあったのでしょうか?
お話をうかがった中で感じたのは、
・やりたいことに素直に真っすぐ
・持続的なインプットとアウトプット
・人とチームを大切に
社会的にワインを扱う女性が少ない時代から、魅力を感じたワインに真っすぐに向き合い、そのために必要な努力を怠ることなく、常にまわりと一緒に歩んできたからこそ、今のローラさんがあることは間違いありません。
最後にワイン業界で働く人(これから働く人もふくめ)への伝えたいメッセージをうかがってみました。
「ワイン産業は本当にやりがいのある業界だと思います。あなたはワインを学んでいく中でワインは当然のことながら料理のこと、土地のこと、チームワークのことなどワイン以外のことも広がりをもって学ぶことができます。そして、なにより情熱を持った多くの人に出会えることも魅力です。ぜひ多くを学んでください。」
新しい時代を象徴するガズボーンのワインを飲みながら、新しいワイン業界のことについて是非一考してみるのもいいかもしれません。
In this edition of "THE Wine Career," we cross the seas to meet Laura Rhys, the Master Sommelier who became the UK Sommelier of the Year in 2009. Let's delve into her remarkable journey in the world of wine.
"All the world's a stage, and all the men and women merely players." These famous words from Shakespeare's "As You Like It" aptly describe the enchanting narrative of Laura's career.
Although it didn't start in the distant past, Laura Rhys, a native of the UK, traces her introduction to the food and beverage industry back to her high school days when she worked part-time at a restaurant. It was during her time there that she discovered the joy of connecting with people through food and the convivial atmosphere of the industry, and eventually she decided to pursue hospitality as a career instead of law which she first aspired to study at university.
Her initial interests revolved around "restaurants" and "hospitality," but a twist of fate led her to a extracarricular Wine and Spirit Education Trust (WSET) course in university, which gradually shifted her focus towards "wine."
At that time, WSET wasn't as widely recognized as it is today, but Laura found herself increasingly captivated by the intricate world of wine. Alongside her university studies, she worked part-time at wine shops and restaurants, eventually obtaining her WSET Level 3 certification before graduating.
After completing her university education, Laura found her stage at Hotel du Vin in Winchester.
Before delving into Laura's time at Hotel du Vin, let's briefly introduce Gerard Basset who was the co-founder of the hotel. Gerard Basset, a Frenchman, embarked on a sommelier's journey in his early twenties, simultaneously learning the art of cooking. He rose to become a Master Sommelier, Master of Wine, and the World's Best Sommelier, among other prestigious titles. He passed away in 2019, but his influence extended far and wide, even to Japan, where he had connections with individuals like Ohashi MW.
Let's turn back the clock.
When Laura joined Hôtel du Vin, she started out as a commis sommelier, an apprentice sommelier.
'Not to mention Gérard's presence, but the staff at the Hôtel du Vin at that time had great teamwork, and there was a great atmosphere of mutual respect and mutual improvement.'
Claire Thevenot, Laura's superior, was striving to achieve the title of the UK's Best Sommelier and Master Sommelier.
'I was very lucky to have a role model like Claire around at a time when there were so few female sommeliers to begin with.' Laura recalls. In fact, at the time, female sommeliers were still rare and it was very difficult to be recognised as a wine professional by customers.
Subsequently, in 2007, Gérard Basset opened Hotel TerraVina, and Laura transitioned to become the Head Sommelier there. The culture of the Hôtel du Vin was maintained, and the staff shared what they learned from books and other sources with each other.
Thanks to the camaraderie and mutual support, Laura achieved the title of UK Sommelier of the Year in 2009 and obtained the Master Sommelier title in 2010. These two titles opened doors to opportunities she had never imagined before and gave her confidence in a predominantly male-dominated sommelier profession.
In 2012, Laura began working in wine consulting, accumulating experience at Hotel TerraVina until 2013.
After her time at Hotel TerraVina, Laura worked as a sommelier at La Trompette, a Michelin-starred restaurant in London. It was during this period that she encountered Gusbourne.
She discovered English wine at hotel du Vin and worked to create an English wine list at Hotel TerraVina. While she aspired to work more closely with English wine, she crossed paths with Gusbourne Estate. At the time, it was a small team, including the founder, managing operations. Their passion resonated with Laura, mirroring her own pursuit of perfection as a sommelier.
"It was a big shift from working with from working with many different wines every day (managing a list of nearly 1,000 entries) to working with one producer. However, the role of a Global Ambassador, spreading the appeal of Gusbourne and English wine around the world, was precisely aligned with what I had done as a sommelier. Moreover, I felt that I could continue to grow by joining Gusbourne's team, and excited to dive more deeply into England as a wine producing region especially with a superb producer like Gusbourne," she explained.
In practice, Laura juggled her responsibilities as a Global Ambassador while actively participating in the assemblage process, determining blend ratios and dosage levels, and being involved in every step from production to sales – a tremendous learning experience.
So, what are the Laura’s keys to her successful career? Throughout our conversation, it became apparent that:
⁃ pursue the passion unwaveringly
⁃ continuous input and output in learning and mastery
⁃ value people and teamwork
During an era when female representation in the wine industry was limited, Laura faced the wine world head-on, putting in the necessary effort to achieve her goals while walking alongside her peers. It's no doubt that these qualities have shaped Laura into the remarkable individual she is today.
Finally, we asked Laura to share a message with those currently in or aspiring to join the wine industry:
"The wine industry is truly rewarding. As you delve into wine, you'll not only learn about wine itself but also about food, terroir, teamwork, and much more. What's more, you'll have the opportunity to meet a lot of passionate people. I encourage you to keep learning."
While sipping on a glass of Gusbourne's wine that symbolises a new era, perhaps it's worth contemplating the new era of the wine industry that lies ahead.
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